8 επιστημονικές διαλέξεις, 70 παρουσιάσεις διπλωματικών εργασιών, 3 θεματικά εργαστήρια και «καλές πρακτικές» σε δύο ημέρες, δίνουν το στίγμα της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και του Προγράμματος «Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά» της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

H διημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2021, και είναι ανοικτή προς το κοινό. Περιλαμβάνει επιστημονικές διαλέξεις και παρουσιάσεις σε θέματα αιχμής από διδάσκοντες και αποφοίτους του Προγράμματος Σπουδών «Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά» και από μέλη του Εργαστηρίου. Ερευνητικά αποτελέσματα σε αντικείμενα όπως: Μαθηματική Ανάλυση, Διαφορικές Εξισώσεις, Μαθηματική Μοντελοποίηση, Ιστορία και Διδακτική των Μαθηματικών αντικατοπτρίζονται στο περιεχόμενο της διημερίδας. Η διημερίδα αυτή δίνει δυνατότητα για επικοινωνία, και ανταλλαγή απόψεων με περισσότερους από 30 καθηγητές από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, και αποτελεί ευκαιρία για γόνιμο επιστημονικό διάλογο, νέες προοπτικές και συνεργασίες, σε μια εποχή έντονης μαθηματικής δραστηριότητας και παραγωγής.

Η μοναδική αυτή επιστημονική εκδήλωση, ολοκληρώνεται με τρία θεματικά εργαστήρια που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των επιμορφώσεων που προσφέρει η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες στη χρήση προσωποποιημένων υπηρεσιών της εξ @ποστάσεως βιβλιοθήκης του ΕΑΠ, στη διαχείριση βιβλιογραφικών πηγών και στη συγγραφή διπλωματικών εργασιών.

Η διημερίδα που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών σε ετήσια βάση φέτος, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, προσφέροντας τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησής της. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ https://www.eap.gr και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών http://mathlab.eap.gr , καθώς και στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Mεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά», https://msm.eap.gr .

Δείτε το πρόγραμμα της Διαδικτυακής Διημερίδας εδώ.

 

7 επιστημονικές διαλέξεις, 70 παρουσιάσεις διπλωματικών εργασιών, 3 θεματικά εργαστήρια και «καλές πρακτικές» σε δύο ημέρες, δίνουν το στίγμα της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και του Προγράμματος «Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά» της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

H διημερίδα θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020, στο Παράρτημα του ΕΑΠ στην Αθήνα, και είναι ανοικτή προς το κοινό. Περιλαμβάνει επιστημονικές διαλέξεις και παρουσιάσεις σε θέματα αιχμής από διδάσκοντες και φοιτητές του Προγράμματος Σπουδών «Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά» και από μέλη του Εργαστηρίου. Ερευνητικά αποτελέσματα σε αντικείμενα όπως: Μαθηματική Ανάλυση, Βελτιστοποίηση, Στοχαστικές Διαδικασίες, Γεωμετρία, Μαθηματική Μοντελοποίηση, Ιστορία και Διδακτική των Μαθηματικών αντικατοπτρίζονται στο περιεχόμενο της διημερίδας. Η φυσική παρουσία και αλληλεπίδραση με περισσότερους από 30 καθηγητές από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, αποτελεί ευκαιρία για γόνιμο επιστημονικό διάλογο, νέες προοπτικές και συνεργασίες.

Η μοναδική αυτή προσπάθεια εξωστρέφειας ολοκληρώνεται με τρία θεματικά εργαστήρια που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των επιμορφώσεων που προσφέρει η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες στη χρήση προσωποποιημένων υπηρεσιών της εξ @ποστάσεως βιβλιοθήκης του ΕΑΠ, στη διαχείριση βιβλιογραφικών πηγών και στη συγγραφή επιστημονικών εργασιών.

Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο Παράρτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, (Γραβιάς 4-6, 10678), ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησής της. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ https://www.eap.gr και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών http://e2m.eap.gr.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της διημερίδας εδώ.

62 παρουσιάσεις  διπλωματικών εργασιών, 2 θεματικά εργαστήρια και 8 ερευνητικές παρουσιάσεις σε δύο ημέρες, έδωσαν το στίγμα της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

H διημερίδα, διεξήχθη στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, ήταν ανοικτή προς το κοινό και παρουσιάστηκαν οι  κύριες ερευνητικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι διδάσκοντες του προγράμματος και τα μέλη του Εργαστηρίου, και ειδικότερα θέματα από την συναρτησιακή ανάλυση,  τη  φασματική αποσύνθεση και τη μελέτη διαφορικών τελεστών σε μη τετριμμένα συστήματα συντεταγμένων,  ασαφή λογική καθώς και κυματική διάδοση και σκέδαση, μαθηματική μοντελοποίηση και επίλυση προβλημάτων των βιοϊατρικών επιστημών, καθώς και τον τρόπο που αυτές αντικατοπτρίζονται στις διπλωματικές εργασίες των μεταπτυχιακών τους φοιτητών και στις  διδακτορικές διατριβές της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Η μοναδική αυτή προσπάθεια προβολής και διάχυσης του παραγόμενου ερευνητικού έργου, ολοκληρώθηκε με δύο δίωρα θεματικά εργαστήρια  που πραγματοποιηθηκαν στο πλαίσιο των επιμορφώσεων που προσφέρει η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στους φοιτητές (όχι μόνο του ΕΑΠ) και αφορούν στη διαχείριση βιβλιογραφικών πηγών και στη συγγραφή επιστημονικών εργασιών.

Τις βιντεοσκοπήσεις των παρουσιάσεων μπορείτε να τις δείτε στο apothesis.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ης Ημέρας (Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019) 

ΤόποςΕλληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αίθουσες ΠΓ01, ΠΓ02
Πάροδος Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών.
09:00-12:30Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά.
09:00-12:15Ενδιάμεση Παρουσίαση Διπλωματικών Εργασιών προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Μαθηματικά.
12:15–12:30Διάλειμμα – Καφές
12:30-15:00Ερευνητικές κατευθύνσεις & Προοπτικές
Συντονίστρια: Μαρία Χατζηνικολάου.
 12:30-12:45Χαιρετισμός Διευθύντριας Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ΕΑΠ.
Χαιρετισμός Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Μαθηματικά.
12:45-13:00Βλάμος Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Μαθηματικές και υπολογιστικές αναπαραστάσεις βιολογικών δεδομένων
13:00-13:15Νικολόπουλος Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Μαθηματική Μοντελοποίηση Διάβρωσης Υλικών.
13:15-13:30Παπαδόπουλος Βασίλειος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης.
Ασαφείς αρνήσεις και παραγωγή αυτών με τη βοήθεια ασαφών συνεπαγωγών.
13:30-13:45Μπούκας Ανδρέας, ΣΕΠ, ΜΣΜ70, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Το Θεώρημα του Bochner και ο μετασχηματισμός Fourier αυτοσυζυγούς τελεστού.
13:45-14:00Συζήτηση – Συμπεράσματα.
14:00–15:00Ελαφρύ γεύμα
15:00-17:00Εργαστήριο: «Διαχείριση βιβλιογραφικών πηγών»
Συντονιστής: Λεωνίδας Παπαχριστόπουλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ης Ημέρας (Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019)

ΤόποςΕλληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αίθουσες ΠΓ01, ΠΓ02 Πάροδος Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών.
09:00-12:30Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά.
09:00-12:15Ενδιάμεση Παρουσίαση Διπλωματικών Εργασιών προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Μαθηματικά.
12:15–12:30Διάλειμμα – Καφές
12:30-15:00Ερευνητικές κατευθύνσεις & Προοπτικές
Συντονιστής: Παναγιώτης Βλάμος.
12:30-12:45Χατζηνικολάου Μαρία, Καθηγήτρια, Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Μαθηματικές μέθοδοι και τεχνικές για τη μοντελοποίηση και τη μελέτη της ροής του αίματος σε αγγεία.
12:45-13:00Καριώτου Φωτεινή, Επίκουρος Καθηγήτρια, Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Το ελλειψοειδές σύστημα συντεταγμένων στην υπηρεσία της μαθηματικής προτυποποίησης.
13:00-13:15Τσίτσας Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μαθηματικές.
Μοντελοποιήσεις Προβλημάτων Ηλεκτρομαγνητικής Σκέδασης και Εφαρμογές.
13:15-13:30Καραχάλιος Νικόλαος, Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου:
Η δυναμική της απόδρασης και της σύγκλισης σε μη-γραμμικά πλέγματα.
13:30-14:00Συζήτηση – Συμπεράσματα
14:00–15:00Ελαφρύ γεύμα
15:00-17:00Εργαστήριο: «Οδηγός συγγραφής διπλωματικών εργασιών»
Συντονιστής: Λεωνίδας Παπαχριστόπουλος.